Over de shakuhachi

De Japanse bamboe fluit Shakuhachi 尺八 is een spiritueel muziekinstrument om ademhaling en concentratie te trainen. De fluit heeft een wonderbaarlijke klank die direct aan het hart spreekt.
Hij werd door Zen-boeddhistische monniken bij wijze van meditatie-training bespeeld: dit is de Suizen meditatie – meditatie door het blazen.
Zen-spiritualiteit en de natuur vormen de kern van de “honkyoku”, de solo muziekstukken van het traditionele repertoire.
Sinds de 20e eeuw wordt het repertoire van de shakuhachi uitgebreid naar verschillende muziekstijlen en de belangstelling voor dit instrument neemt buiten Japan toe.

Meer weten over de shakuhachi:


Zo juist is verschenen het boek:

De weg van het bamboe

De shakuhachi en de beoefening van sui-zen

De shakuhachi, was eeuwenlang het instrument van rondtrekkende bedelmonniken in Japan. In de 17e eeuw verenigden ze zich in de Fuke zen traditie, een tak van het rinzai zenboeddhisme. Ze speelden op de shakuhachi als vorm van meditatie, die tegenwoordig sui-zen, ofwel ‘zen-blazen’, wordt genoemd. Hoewel er officieel aan deze traditie in 1877 een einde kwam, is de beoefening van sui-zen voor een deel overgeleverd en vindt er tegenwoordig een opleving plaats van deze vorm van zen beoefening. Dit boek is geen lesboek om de shakuhachi te leren bespelen. Het boek gaat over wat de shakuhachi is, over haar veelzijdige geschiedenis, over de shakuhachi als werktuig van zen, over sui-zen en over de zoektocht naar het absolute geluid, die geen zoektocht is. (verkrijgbaar via de boekhandel, ISBN: 9789402177985)


Video’s:

links naar b.v. YouTube:

Shakuhachi (Teruhisa Fukuda) – Flûte de Bambou part 1

Shakuhachi (Teruhisa Fukuda) – Flûte de Bambou part 3


Voor meer informatie over een shakuhachi kopen, bladmuziek, Cd’s, lesboeken, enz.)

zie: Tai Hei Shakuhachi.