Wie zijn wij?

Hélène Codjo, voorzitter

Als dwarsfluitiste was ik vroeg in wereldfluiten geïnteresseerd. Toen ik voor het eerst de shakuhachi op een cd hoorde, raakte het direct mijn hart. Ik wist dat ik deze fluit wilde leren spelen.
Daarna heb ik de shakuhachi met Daniel Seisoku Lifermann en Fukuda Teruhisa  gestudeerd. In januari 2013 heb ik het Jun Shihan diploma met de naam Seiyu 聖 優 ontvangen van Fukuda Teruhisa, en in november 2015, het Shihan (meester) diploma.
Ik geef lessen, workshops en concerten in Nederland en in het buitenland.
Meer informatie over mij: http://www.fluitshakuhachi.nl en http://www.hijirishakuhachi.com


Secretaris

Vacature.


Barry Mildner, penningmeester

Het fluistert, zingt, murmelt, kabbelt, ruist, giert, stampt, sterft weg, snikt.
Het weeklaagt, bidt, looft, beweent, bejubelt en contempleert.
Het is vervreemdend, warm, troostend, dichtbij, ongrijpbaar.
Gewoon een fluit. Maar ook het leven zelf, tot klank geworden.


Sjon van der Tol, vicevoorzitter

Het begon op een regenachtige herfstmiddag een aantal jaren geleden. Ik zat een beetje muziekfilmpjes kijken op YouTube en stuitte op een filmpje waarop iemand shakuhachi speelde. Het was filmpje van waarop Matama Kazushi het nummer Koku speelde. En heb dit filmpje wel tien keer bekeken. Ik had nog nooit van een shakuhachi gehoord, maar ik was meteen verkocht. Al gauw had ik een leraar gegoogeld. Gewend aan westerse muziekinstrumenten met hun rigide intonatie bleek dit instrument, wat betreft klankkleur intonatie, volume, enz. zo wat alles te kunnen. Dat is wat mij zo aantrekt in de shakuhachi muziek. Het is een andere muzikale dimensie. Maar dat komt niet vanzelf. Een shakuhachi is moeilijk om te bespelen en vooral zeer weerbarstig. Maar als er wat uitkomt….. Het instrument houd je een spiegel voor: hoe minder je het goed wilt spelen, hoe beter het gaat. Begrijpelijk dat dit instrument in de zen beoefening zo geliefd was en is.